16 Mayıs 2012 Çarşamba

Enginaryüs Profesör


Hafta ortasından merhaba...
Bugün de geçti, yani benim için hafta bitti sayılır. Haftasonu çabuk gelsin istiyorum lakin bir aksilik olmazsa özlediğim aileme ve Çanakkale'me gideceğim. Bulutlar da tepemde benimle geleceklermiş hatta yağış bırakacakmış o ayrı, olsun -ne diyoruz: olursa olur olmazsa olmaz- ben anneanne-anne-kız üçlemesi ile meşgul olacağım. Babacık da var tabi:)

Geçen akşam enginar pişirirken anneciğim aklıma geldi. Bizim evde 1 kez enginar pişmişti onu da annem nasıl yapacağını iyi öğrenemeyip denediğinden kabukları ayıklamaktan yemekten birşey anlamamıştık. Bir daha yapmadı o da, aslında şimdi olsa yararlı olan herşeyi yedirmeye helak olan biri olarak(iş arkadaşları vitamin Sevim diye lakap takmış biriciğime:) tekrar tekrar denerdi. Şimdi boynuz kulağı geçti, geçen yıl denediğim versiyonlarından pek memnun kalmasam da faideli diyerek yemeye çalışmıştım ama bu tarifle güzel olduğunu duyunca denedim ve sonuç süper!

Kocacığımın da sebzelere olan önyagısını tarihe gömüyorum ya nasıl mutluyum nasıl mutluyum:)
Önce kerevizi en sevdiği sebze ilan eden kocacık şimdi de enginar için aynı şeyi söylüyor, gerçi ona da kereviz diyor o ayrı :) Bunda benzer pişirme tekniğinin etkili olduğunu düşünüyorum, portakal ve limon suyu insana her sebzeyi yedirir mi ??



Soğan ve bol sarımsağı zeytinyağında kavurup içine küçük doğranmış patates, havuç ve ay ay doğranmış enginarları atıyoruz. Portakal ve limon suyu, biraz şeker ekliyoruz. En son da dereotu.
Kulaktan kulağa gelen bir tarif  bu, getiren götüren sağolsun:)

Bence herkes en az 1 kez bu profesörü sofrasına konuk etsin.
Afiyet olsun!

19 yorum:

  1. Biliyormusun bende Enginar ve Kereviz'i çok karıştırırım :) eşini anlıyorum :)

    İnşallah hafta sonu Çanakkale'ye gidersiniz, yağmur yağsın sorun yok, sonuçta sevdiklerimizle beraber olduktan sonra ne olursa olsun :) olursa olur, olmazsa olmaz:) artık bende kullanıyorum bu sözleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım o dikkat etmediğinden yapıyor, her kereviz deyişinde enginar diye düzeltiyorum ama yine kereviz diyip muzip muzip gülüyor:)
      Canım inşallah, çook özledim, gidersem anneannemin seninki gibi köpüklü olan kahvesinden içeceğim:)

      Sil
    2. haa bir de olursa olur gerçekten dimi:)

      Sil
  2. Bende enginarın böyle sebzelisini seviyorum.Eşim de hala nasıl yediğini anlayamamış olsam da dolmasını seviyor.Benim işim çok zor anlıyacağın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolmasını hiç yemedim cadıcım, merak ediyorum. Bir senin sevdiğin bir onun sevdiği olsun kardeş payı yapın:)

      Sil
  3. çok severim enginarı.ama zeytinyağlı bakla ve bezelyeyle yaparım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz.
      Yanında sattıkları iri taneli şeyler baklaydı o zaman acele ettiğimden soramadım birkaç tezgahta gördüm. Tarifinizi paylaşırsanız bir de öyle denemek isterim.

      Sil
  4. enginarda kerevizde çok faydalı,ne güzel yiyormuş eşin,ben deveye hendek atlatsam anca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de bu aşamaya gelmemiz kolay olmadı desem:)

      Sil
  5. ELLERİNE SAĞLIKK
    http://kelebekkizim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. ailece her versiyonun bayılıyoruz.bunu hiç denemedim denenceklerin listesine ekledim bile.biz dolmasını yaparız yapraklarla beraber içi bol naneli ve maydanozlu.harika bir sebze.40 kez yersek kara ciğeri de yenilermiş.sen bol bol konuk et sofrana Kitanacım.ellerine sağlık :))) sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dolma versiyonunu hiç yemedim, evet 40 kez yiyince karaciğeri yeniliyormuş diye duymuştum. Bize sık sık geliyor, ön elemeyi geçti ya işim daha kolay artık:)

      Sil
  7. Ne yalan söyleyeyim enginarın çok faydalı olduğunu bildiğim halde hiç pişirmeyi denemedim. Sağda solda yiyorum aslında güzel tadı da, benimkiler hiç sevmiyor.
    Bamya da bunlardan biri, ben severim mesela, kimse yemiyor diye pişirmiyorum:)
    Kerevizi portakallı, limonlu çok severim:)
    Senin enginar gerçekten kereviz gibi görünüyor:))Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de nohut gibi böyle güme giden yemekler var malesef. Küçükken annem sevdiğimiz yemeğin önüne sevmediğimiz bir tane pişirirdi, sevmediğimizi yemeden diğerine geçemezdik, az da olsa her yemekten yemek zorundaydık. O zamanlar kötü olsa da şimdi ne iyi yapmış annem bu kuralı koyarak diyorum.Sizde işe yaramaz mı?

      Sil
  8. konserve pek tercih etmememe rağmen enginarı ayıklamada sorun yaşarım. tarifindeki enginarı çok severim, konserveden yapsam olur mu?? enginarın 40 veya 41 gün aralıksız yendiğinde karaciğeri yenileme güzelliğini de biliyorum ama henüz denemedim:) eline sağlık kitana'cım.
    güzel havayı, güneşi ne yapacaksın takılma bunlara gideceğin yer ve göreceğin kişiler önemli olan. her yer güllük gülistanlık olur sana bu hafta sonu:))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konserve enginar hiç almadım, tadını da tahmin edemedim. Pazarda ayıklanmış olarak satılıyor.Bence önce pazardan alıp deneyin bu tarifi, seveceğinizi düşünüyorum.Teşekkür ederim:)
      Evet aile yanındayken her yer güllük gülistanlık olacak:)
      Sevgiler

      Sil
  9. Kesin denemeliyim bunu, doğrayıp yapmak çok mantıklı bayıldım tarife, enginara zaten hastayım...

    YanıtlaSil