27 Nisan 2015 Pazartesi

Elmalı Bebek Keki - Sevgi Kraliçesi


Sağlıklı yiyeceklerle beslenme konusundaki titizliğim ailemden edindiğim en güzel alışkanlıklardan
biri. Sağlıkçı anneme bu konuda çok şey borçluyum. Ben de elimden geldiğince Çağan için aynı tutumu sürdürmeye çalışıyorum, 26 aylık olmak üzere ve henüz şeker, çikolata gibi abur cuburla tanı ştırmadım. Benim dışımda verenler oldu, 1-2 ısırık öteye gidemedi. 1 kez de beni çikolatalı fındık kreması(Nutella değil, Torku Banada daha güzel tavsiye ederim hem de içinde palm yağı yok) yerken yakaladı, isteyince de bakıcı teyzemizin ısrarı ile -biraz da ben yokken kendisi vermesin ve verdiğim miktarı görsün diye- azıcık kaşığın ucuyla tattırdım. Onu şekerden koruyor olmam çoğu kişi tarafından tuhaf karşılanıp çocuğuma "zavallı" muamelesi yapılsa da onca seçenek arasında onu  zararlı ve katkı maddesi dolu gıdalardan olabildiğince korumaya kararlıyım. Hazır gıdaların yanı sıra evde yaptığım kek, pasta vb. misafirsel yiyeceklerde sağlıklı olanları tercih etmeye, edemediklerimde de çocuklar için ayrı versiyonlarını yapmaya gayret ediyorum.

Ya bu kadar yaygın olmadığından ya da ilgi alanıma girmediğinden eskiden bebek ve çocuk yemekleri hakkında tarifler okuduğumu hatırlamıyorum. Neyse ki şimdilerde daha fazla seçenek ve eskiye oranla damağa hitap eden tarifler bulunuyor. Bu tarifi instagramda @minigurme adlı hesaptan aldım ve denedim.



Elmalı Bebek Keki:

3 yumurta
2 elma rendesi
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağ
1/2 su bardağı süt
Kabartma tozu
vanilya
1 çorba kaşığı kakao
8 yemek kaşığı un (ben yaklaşık 10 kaşık koydum ve yarısını tam buğday unu ile yaptım)
1 çay bardağı yaban mersini (ben kuru üzüm koydum)

üzerine:
1 çay bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı bal

süslemek için:muz

Yapılışı:
Elma rendesi ve yumurtayı kabarana kadar çırpın, içine yağ ve sütü ekleyip karıştırın.Un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyin, tahta kaşıkla fazla hırpalamadan karıştırın. En son yaban mersini ekleyip 180 derecede yaklaşık 30' pişirin. Piştiğinde soğuk süt ve bal karışımını döküp dinlendirin. Üzerini muz ile süsleyebilirsiniz.  İçindeki vanilya ve kabartma tozu çok içime sinmese de yine de görece masum bir çalışma oldu:)
Benim keklerim zaten kabarmadığından bu pısık görüntüyü garipsemedim, tadı da güzel oldu. Yani bence güzel:)


Sevgi Kraliçesi, çok güzel bir çocuk kitabı. Sanırım Kır Çiçeği Yayınları'nın beğenenilmeyecek bir yayını yok:)
Kek düşkünü Çağan kısa süre önce edindiğimiz bu kitabı okumaya başladığımızdan beri daha da fazla kek sayıklar oldu. Sevgi Kraliçesi, kendisine zaman ayıramayacak kadar meşgul olan annesi tarafından "sevgi kraliçesi" aramaya gönderilen bir prensesin hikayesi. Kitabın renklerine aldanmayın, rastlarsanız inceleyip bir şans verin, sonunda duygulanacağınızı garanti ederim:)




 Prenses annesinin uçağına biner,kendisine sevgi vereceğini umduğu "sevgi kraliçesini " aramaya başlar, karşısına bir pasta saray ve Pasta Kraliçesi çıkar.



 Birlikte pastalar yaparlar ve bir süre sonra prenses gitmesi gerektiğini söyleyerek pasta kraliçesinin kendisine annesi için armağan ettiği pastaları alıp oradan ayrılır. Ve kaldığı yerden Sevgi Kraliçesini aramaya devam eder. Biz bu sayfalarda takılıp kalıyoruz:)




 Pastalara bakıp seviniyoruz. İlla ki önce lavaboda ellerimizi yıkıyoruz:)
Bu kitabı okuduktan sonra ara öğünde kek ve süt olduğunu öğrenince ateşi bulmuş ilk insanlar gibi seviniyoruz.
Size de tavsiye ediyoruz.
Mutlu haftalar...


8 yorum:

  1. Kitabı ne kadar güzel anlatmışsın , zaten çok severim ama daha bir çok sevdim . Kek konusuna gelince mutlaka denemeliyim , ama biz iştahlı bir aile olduğumuz için Buse her şeyin tadını biliyor.:) yani biz yiyorsak ona da izin var . Zaten ben evde devamlı yaptığım için pek hazır gıda almıyoruz .
    Torku banada konusunda sana katılıyorum :))

    YanıtlaSil
  2. Serra sizin evde pişenleri tatmamak mümkün mü, en merak ettiğim ise allayıp pulladığın ekşi mayalı:) Ben de olsam gizlice aşırır yerdim:)
    Kitabı çoook seviyoruz, bizi tanıştıran kişiler okuyorsa onlara kek-pasta tadında bol bol öpücük gönderiyoruz:)

    YanıtlaSil
  3. Çocuk olup, hem o keki yiyesim hemde kitabı önüme alıp oturasım geldi.
    Sevgili Kitana öncelikle gerçekten canı gönülden kutluyorum seni, bilinç kısmı sende sadece anlayış değil davranış haline de gelmiş. Ancak söylediğin gibi annenin tutumu da burada yadsınamaz bir gerçek. :) Bende kek ve türevlerini çok seven biri olarak, fotoğraflara bakar iken fazla iç geçirdim diyebilirim.
    Ne denilebilir ki? Ellerine sağlık ve çok afiyet olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailemden aldıklarımın yanı sıra kişisel yatkınlığım da var tabi, çok önemsiyorum. Arada kaçamaklar olmuyor mu oluyor ama genel olarak dikkat ediyorum.
      Kek konusuna gelince, bir gün sana da yaparım, hatta bir buluşma yapalım, geçen konuştuk bizim tayfa bir akşamüstü kahve içsek diye. Ne dersin Ersin?

      Sil
  4. goncacım öyle bir yazmışsın ki utandım kendimden:) keşke hepimiz senin gibi olabilsek ama malesef yakınından bile geçemem :( en azından senden gördüğüm bir kaç tarifle idare ediyorum iyki varsın tecrübeli annem benim:))öpüyorum çok ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zişancım, senin de ne marifetlerin var, ben de onları görünce aynı şeyleri düşünüyorum:)

      Sil
  5. Kitabın kapağını rengini çok sevdim :) Oğlum da sever bu kitabı kesin..
    Benim fındığı yaklaşık 2,5 a kadar pek bir korudum şekerden paketlenmiş abur cuburdan.. uyuz gelin damgaıs yedim.. dalga geçenler laf sokanlar vs vs.. eşimle de çok didiştim.. ve yaklaşık 2,5-3 den beri ki şimdi 3,5 olmak üzere benim fındık.. artık ara ara çikolata yiyor tabi seçmece.. kinder falan gibi..yada bitter gibi.. çikolataya deli oluyor..en sevdiği şey.. torku yu alsam mı acaba eve... ben de çikolata hastası olduğum için onu anlıyorum tabi...ama ne kadar tutabilirsem kardır diyorum :)
    sevgiler,
    bloğuma da beklerim :)
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlum henüz 3.5 aylıkken tadını bilsin diye yedikleri tatlıdan tattırmak isteyenler vardı, bana da fazla korumacı olduğum yönünde eleştiri yaptılar. Elbette tamamen koruyamayız, yasaklayamayız, bana da çocukken çikolata, şeker ve boyalı sakızlar doktor tarafından yasaklanmıştı, gizlice alıp yerdim. Oğlumun da aynısını yapmasını istemem. Çocuk bilmediği şeyi istemez, mümkün olduğu kadar geç tanışsın. Sizin fındık da çok şanslı böyle düşünen bir annesi olduğu için:)
      Uzun süre nutella almadım, eşim aldığında da yemedim, torku çıktığından beri onu alıyoruz, çok tüketmesek de en azından içindekiler daha masum diye içimi rahatlatıyorum:)
      Ziyaretiniz için teşekkürler.
      Sevgiler...

      Sil