28 Eylül 2014 Pazar

Gecikmiş Bir Yaz Yazısı ile Back to Blog

Yapılmayı bekleyen bir takım işleri ertelemeyi bırakıp kollarımı sıvadığım bir hafta sonu geçirdim. Şimdi ise belki de listenin en popüler maddesi üzerinde çalışarak huzura ereceğim. Uzun zamandır ihmal ettiğim bloguma artık daha düzenli olarak yazmak istiyorum. Reader rahmetli olduktan sonra bir türlü toparlayamadığım listemi nihayet bloglovin üzerinden toparladım, bazı bloglarım eksik hala, onları da tamamlayıp yeni keşiflerimle eski düzenime geri dönmeyi umut ediyorum. Bakıyorum da zaten çoğu blogger -keza ben de öyle- instagram rüzgarına kapılmış, buralar boşalmış. 

Bu yaz nasıl geçtiğini anlamadığım bir hızla geçti. Geçen yıl Çağan küçüktü, onun besle-uyut-altını al-oyna rutininden anlamamıştım, bu yıl da neredeyse temmuz ayına kadar yağan yağmur, ev taşıma-yerleşme, taşınma yüzünden aksayan deniz tatilinden 2 gün denize girerek yetinmek,  kız kardeşin düğünü derken yine yağmurlar başladı, ve yaz bitti... Bu kareler bu yılın köy ziyaretinden. 





Çağan için yeni keşiflerle dolu bir ziyaretti, buğdayların içinde oynadı, gılik ekmekle, koyun-kuzu-inek  ile tanıştı, onlarla konuştu:)



Genelde her zaman iştahım açıktır, konu Sivas yöresi yemekleri olunca daha da açılıyor. Haşıl aslında Karapapaklar'a ait bir yemek, haşlanan yarma içine biraz un atılır ve karıştırılır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve erimiş tereyağ dökülür. Son derece basit bu yemeğe bayılıyorum.


Her yıl Sivas'a gitmeden önce bir çok kişiden içli köfte siparişi alıyorum. Şimdiye kadar hazır malzemelerle köfteleri yapabiliyordum, bu gidişimde ölçüleri ve püf noktaları not ettim, uygun bir zamanda kendim tüm malzemeyi hazırlayıp yapmayı deneyeceğim ve siparişleri tarihe gömeceğim.


5 yıllık Sivas geliniyim, hala her gidişimde kayınvalidem yemediğim bir şey yapıyor. Kaymak kömbesi de onlardan biri. Sütün kaymağını yayık makinesinde ayırdı, un ve su ile yoğurdu, hafif cıvık bir hamur elde etti. Tepsinin altına biraz kaymak sürüp üzerine hamuru pizza hamuru gibi parmakları ile yaydı ve kabarmaması için parmak uçları ile delikler yaptı. Tekrar kaymak ve yumurta sarısı sürüp pişirdi. Bu gevrek güzelliği kahvaltıda yedik, çay saatlerinde peynir ve zeytin ile şahane bir üçlü olur.



Oğlak tandır, tanıştığım yeni bir lezzet.



Eşim annesinin pişisini özlemişti, çiğ böreğin içi peynirli ve patatesli versiyonu. Havadan mı sudan mı bilinmez, her şey başka bir lezzetli geliyor orada.




Sivas'ta Tokat kebabı yiyengiller:) Ben Ege insanı olarak bu yemekler karşısında tüm sebzeye düşkünlüğümü bir kenara bırakıyorum ve iştahıma, performansıma hayret ediyorum, hatta  ediyoruz.





Danacık henüz bir kaç günlüktü..



İlk gördüğümde garipsediğim koyunlar. Yağları kuyruklarında toplandığı için kuyruklu koyun  adını alıyorlar ve etlerinin lezzeti bu nedenle daha güzel.






Üzerinden belki 2 ay geçti ama bu fotoğraflara baktıkça Çağan ne küçükmüş diyorum:)
Bir çocuğun doğal ortamda vakit geçirmesi, temiz hava soluması, toprağa, başaklara dokunabilmesi, hayvanları resimli kitaplardan değil dokunarak, gözlemleyerek tanıması, tandırda kokusunu duyduğu ekmeği tatması en huzurlu ve mutlu olduğu anları ona armağan ediyor kanımca. 

Herkese iyi haftalar...

11 yorum:

  1. Kitanacım çok sevindim bloğuna dönemene, evet instagram pek çok bloggerı kendine transfer etti malesef, fotoğraflara bayıldım, o doğal ve görmeyi unuttuğumuz kareler çok hoşuma gitti, yiyecekler zaten süper çok şanslısınız, en çok da Çağan, şehirden kaçıp vakit geçirilebilecek harika bir yer, bu arada kuzu artık iyice büyümüş kocaman olmuş, balyanın üzerindeki fotoğrafı ben anadolunun yağız delikanlısıyım diyor adeta, kırkbirkere maşallah, çok tatlı çok.

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim Kitana, bloğuna düzenli yazacağına :)
    Okumayı sevdiğim blogların başındasın sen, hep yaz çok yaz.
    Ah, ne güzel olmuş Çağan için o ortamda vakit geçirmek. Nasıl mutlu poz vermiş :)
    Ve gerçekten her yeni fotoğrafta biraz daha büyümüş görünüyor, maşallah Ona :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeeyyneeeppp:))) Seni görmek ne güzel!
      İnşallah daha sık buralardayım bundan sonra, zaten bu motive edici yorumdan sonra yazmamak olmaz:) Teşekkür ederim.
      Çağan çok mutluydu, görmeliydin, sürekli suratında bir gülümseme hali...
      Büyüdüğünü her geçen gün daha iyi hissettiriyor, bir haller, bir tavırlar görmelisin!

      Sil
  3. İnşallah bu kez istikrarlı olacağım Derya, geceleri uyumadan önce bir ton fikir, düşünce, cümle aklımdan geçiyor, hani üşenmesem ve sabah yine 06.00'da kalkmayacağımı bilsem açıp bilgisayarı yazacağım...
    Çağan çok mutlu oluyor doğada her çocuk gibi, sonbahar da geldi artık içeri de zor giriyor, her fırsatta kapı dibinde dışarı çıkmak istiyor, büyüdü, kendi kararlarını uygulatmaya çalışıyor. İşimiz zorlaştı:)))

    YanıtlaSil
  4. ben bu yazıya sabah yorum yapmıştım. uçup gitti sanırım:)
    çok yemeli içmeli bir tatil geçirdiğinizi, çağan'ın fotoğraflarını çok beğendiğimi yazmıştım.
    bloglarımızı unutmamamızı yazmıştım. belki başka şeylerde yazmıştım hatırlamıyorum ama seni buralarda görmek hoşuma gitti:))
    sevgiler kucak dolusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagehancım, seni de burada görmek çok hoş! Özlemişim ben okumayı, yazmayı,yorumlaşmayı...Eski hava yok ama ben öyleymiş gibi devam etmeyi planlıyorum.
      Tatilin en güzel yanı yemek ve Çağan'ın mutluluğunu seyretmekti...
      Ben de seni öperim:)

      Sil
  5. Allahım nasıl güzel kareler..Seni buralarda bir özleyen var cancağızım unutma ne olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizemcim geldim işte buradayım artık:) Sen de burada olduğunda iyice özlem giderelim, senden geliyorum zaten oraya yazdım ne çok sevindiğimi:)))

      Sil
  6. Amma yemişsin ha:))) Afiyet bal şeker olsun. Hiç bilmem o yörelerin yemeklerini. Sen öğren de bize de öğret:)) Blogu hiç bırakmadım, bırakmaya da niyetim yok. Beklerim, sen de hoş geldin tekrar:)

    YanıtlaSil
  7. O kadar gidip de yememek olmaz Semi:) Artık 2 gün gidiş 2 gün dönüş 4 gün yol sürüyor, bir yerde enerji lazım:) Öğreniyorum, sen arada ziyarete gel:) Ben de bırakmadım, biraz askıda kaldı diyelim. Com. lu sayfaları evde okuyabiliyorum, toplu bakıyorum, bırakılacak yorumlarım var, İzlanda şahaneymiş gerçekten!

    YanıtlaSil
  8. Enfes görünüyor yemekler. Çağan'ın ekmekli fotosu favorim oldu ama :) Ben de kayınvalidemden bir dolu şey öğreniyorum(Uşak) :)

    YanıtlaSil