26 Kasım 2013 Salı

Bir Pipi Hikayesi

Bir kadın anne olacağını öğrendikten sonra bence tüm fabrika ayarlarında sapmalar oluyor. O minik hücrecikler bedeninde olağanca hızla çoğalırken ayarların dengeleri de o oranda iniş çıkışa uğruyor. Cinsiyet öğrenildikten sonra da endişe listesi yapılıyor zihinde, mesela bu liste erkek anneleri için "sünneti nasıl yaptıracağı"z la başlayıp milyarlarca ışık yılı sonra gideceği askerlik mevzusunu bile içeriyor.Babaların ise bir o kadar rahat ve "o zaman gelsin bakarız"cı tavrı kimi zaman çileden çıkarıcı olabiliyor. Evet, belki o kadar da kafaya takılacak, günlerce kurum kurum kurulacak şeyler olmayabilir -yaşayınca da öyle olmadığını görüyor olabiliriz- ama elde olmadan bir de bakmışız saçımıza bir kaç beyaz tel daha eklenmiş. Gören duyan da  ununu elemiş eleğini asmış, daha geçen hafta oğlunu evlendirmiş zannedecek, yok yahu bizim şehzade balık henüz yaşına girmedi:))



Elif'in sarı kantaronlu pipi zeytinyağı

8.5 ay erken gibi gelebilir ama tam ayaklanmadan, bilincine varmadan ve ben de iş hayatına geri dönmeden önce sünnet işini halledelim istedik, pipiyi kestirdik, oldu da bitti.. (Buradan sünnetle ilgili güncel bir çalışmaya ulaşabilirsiniz)Elifinelizi sağ olsun gerek farmakolojik:) gerekse psikolojik desteği ile bu süreçte bizi yalnız bırakmadı. Biz de Bursa Doruk Çekirge Hastanesi'nde çocuk cerrahı Tamer Bey'e gittik, kendisinin mütevazi ve sakin tutumu bizi çok rahatlattı. Lokal anestezi ile yapılan operasyon sırasında Çağan ağrı hissetmedi, küçük olması nedeni ile genel anesteziyi hiç düşünmedik. Doktor, operasyondan 20dk kadar önce makattan sakinleştirici bir ilaç verdi, bu ilaçla Çağan pelte gibi oldu, kolunu kaldıracak hali kalmadı:) Sonrasında da pipi çevresine lokal anestezi yaparak işleme başladı. Yaklaşık 20 dk.sonra her şey bitmişti. Sedyeden kaldırdığımda anestezinin etkisiyle başımdan aşağı kusması dışında bir yaramazlık yapmadı (buna da hazırlıklı olmak lazımmış). 



                                                      Sünnet sonrası takım arkadaşları


Sakinleştiricinin etkisi vücuttan atılırken Çağan -doktorun dediğine göre- çift görmeye başladığı için biraz hırçınlaştı. Eve gelirken de uyudu, uyandığında biraz mızırdandı, ağrı kesici şurup verdik. Ertesi sabah keyfi gayet yerindeydi. Sadece 2 gün çinko içerikli (kanamayı durdurması sebebi ile çinko içerikli) bir pişik kremi ile pansuman yaptık, 3. gün banyo yaptırdık. Alt açma seanslarında yüzünü buruşturması dışında evde sanki biz sünnet olmuşuz gibi bir hava vardı, herkes "aman canı yanmasın dikkat" modunda takılırken şehzade balık kendini oradan oraya yuvarlamaya ve gülücükler saçmaya devam etti. 2. gün sonunda doktorun da dediği gibi pipinin görüntüsü bizi rahatsız ediyordu ama Çağan için bir sorun yoktu, ödemi alması için bir kaç gün ılık su dolu küvete bolca tuz atıp suyla oyunlar oynadık. Pansuman işi bitince biz de Elif'in bahsettiği ve bize de getirdiği sarı kantaronlu zeytinyağından sürdük, hatta o kadar kıymetli ki o yağ boşa gitmesin diye, ilk dönemlerde aldığımız gaz ilacının ölçü şırıngasına çekerek pipinin üzerine damlattım. Sonuç, 4-5 günde atlatılan temiz ve sıkıntısız bir sünnet işlemi oldu.

Yenidoğan sünnetini -ilk 28 gün- bebeğin vücudunda henüz ödem olduğundan ve bu ödemin sünnet işleminin hatasız yapılmasında risk yaratabilmesi neden ile tercih etmedik. Koter tekniği denilen elektrik akımı ile yapılan ve hiç kan ve dikişin yer almadığı uygulamayı ise sinir hücrelerine verilebilecek geri dönüşü olmayan hasar nedeni ile istemedik. Yeni yapılan bir yöntem de çan yöntemi-yüzük yöntemiymiş, bunda da pipi ucuna takılan bir aparat ile kesilmek istenen kısım kendiliğinden düşüyormuş, bu teknikte de kan ve dikiş yer almıyor ancak her zaman sonuç alınamayabiliyormuş ve o aparatın pipiye yapışması, yeni bir müdahalenin gerekmesi vs. gibi sıkıntılar olabiliyormuş. Mutlaka her yöntemin kendine göre riskleri vardır ancak biz bir çocuk cerrahının yaptığı klasik cerrahi yöntemini tercih ettik ve memnun kaldık. Çok şükür sağlıkla, problemsiz şekilde atlattık.

Hangi yaş uygundur, hangi teknik uygundur, hangisi en doğrudur, nasıl olacak, dayanamam, aman kıyamam derken... Erkek annesiyim ben artık:) Oldu da bitti maşallah!




6 yorum:

  1. Benim karnımda da pipili bir bebek var, cidden derdi hiç bitmiyor ve babaların o zaman gelince bakarızcı tavrı gerçekten çok gıcık! Ne alınacak, ne yapılacak düşün düşün yaşlandım :)

    YanıtlaSil
  2. Babalardaki rahatlık çok fena özellikle bizdeki, benim tıpkı Çağanın olduğu gibi henüz bilmeden etmeden yaptıralım isteklerime hep olumsuz yanıt verdi, biz hala olacağız Çınar sünnetin S'sini duymak istemiyor şimdi, öncelikle çok geçmiş olsun, ne güzel atlatmışsınız, Kitanacım allah diğer mürvetlerini de görmeyi nasip etsin inşallah, bizden kocaman öpücükler..

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun mu demeli, hayırlı olsun mu? ikisi de olsun minik tatlı balığa:)
    Sünnetinde bile üzmemiş sevdiklerini, kocaman alkışlar öpücükler sana...

    YanıtlaSil
  4. kitanamm hemen gel yeni yazı yaz özledik :)

    YanıtlaSil
  5. nonono nono :) sakınlestırıcı verılıyor uyusturuluyor yıne ıslem nonono :) ıste ben bır buna hazır olamadım :) 6 yasında gule oynaya yaptıralım gıyınsın gezsın ohhh :) hahahah :) hadı gecmıs olsun canımmmmm olduda bıttı maslalahhh :9

    YanıtlaSil
  6. merhaba, blogunu yeni keşfettim ve sayfaları tek tek inceliyordum...derken şuan yaşadığım an ı anlatmış gibi okudum pipi hikayeni :D biz de geçen hafta yaptırdık küçük oğlumun sünnetini... ben de dorukta yaptırmıştım cerrahi olarak... büyük oğlum şuan 4,5 yaşında,6 ay önce kulak ameliyatı olurken yapıldı sünneti... meğer küçük çocukta ne rahatmış sünnet.. büyükte 1 ay nazını çektik...
    neyse amma yazdım :) klasik anne dürtüüsü, konu aynı olunca açılıo çenem..

    YanıtlaSil