1 Kasım 2012 Perşembe

SOS veriyorum!


Heyecanla beklediğimiz  bir tatil daha bitti, hüzünlüyüm, işin yanı sıra yeni saat düzenine de adapte olamıyorum. Bunların yanı sıra her tatilde olduğu gibi geleneksel elektirik kesilmesi ve buzluktakilerin erimesi durumu ile karşılandık evde. Bu kez de tedbirliydik güya ama evde olmama süresi uzayınca koku da hayli güçlenmiş, günlerdir havalanıyor dolap ve ev ama nafile, sirkeli sularla sildik, içine sirkeli kaplar koyduk banamısın demiyor,  korkarım 2-3 güne belediye görevlileri ya da polis evde ceset var diye gelecek. Çay koymak falan da işe yaramıyor. Bu koku nasıl gider gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Bu tatil tatlı minik balkabaklarımı göreceğim için benim açımdan ayrı bir önem taşıyordu, öyle minnak öyle minnaklar ki yanaklarını öpemediğimden enselerinden yedim onları. Hep ikiz bebeğim olsun derdim, bir taşla iki kuş vuralım hesabı yalnız ne zormuş bakması bizzat gördüm ve onca mıklamaya ve zıklamaya karşı sabır taşı olan arkadaşlarım önünde saygıyla eğildim. Bu miniklerin biri susuyor diğeri ağlamaya başlıyor, uyanık olan uyuyan kardeşini itina ile uyandırıyor, biri koyun koyuna koklaşmayı severken diğeri araya pek bir mesafe koyuyor... Yeme de yanında yat bunların...

Bir de benim minnak oğlan var, ablalarının seslerine pek tepkiliydi. Birlikte ilk uzun yolculuğumuzu yaptık, Bursa-Sivas arası otomobil ile 8-9 saatte alınırken bu kez yolu iki güne böldük. Sık sık verilen molalar yüzünden yol süresi uzadı, süre uzadıkça sabır azaldı, pazar günü dönüş yolunda Kırıkkale'de 20km'yi 1.5 saatte alınca güzel bir sinir patlaması yaşadık. Yolculuk yormasın diye tatili birleştirdik güya ama 10 günün 4'ü yolda geçti ve yorgunluğu hala atamadım. Bir de güya yol şarkıları hazırladık, Orhan Gencebay coverleri kabak tadı verdi, uzun süre Tarkan'dan Hatasız Kul Olmaz bile dinleyemeyeceğim.


Eşim hayatıma girdikten sonra yeme-içmeye ve pişirmeye  ilgim gözle görülür dercede arttı, bunda eşimin Sivaslı olmasının büyük etkisi oldu tabi. Evde sucuk kokusuna dayanamayan, sebze yemeklerinde et yemeyen, dışarda yeme anlayışı tavuk şişten ibaret olan ben benlikten çıktım annem bile gördüklerine inanamıyor bazen. Sivas'a gidip o yörenin yemeklerinin ve etinin lezzetini aldıktan sonra her gidişte bunları bir daha nerde bulcam bahanesine sarılarak 2-3 kg alarak geri dönüyorum, kurban bayramları da tandırda yapılan kavurma ile daha anlamlı:) Yine öyle oldu elbette 2kg kaptım geldim oralardan, zaten insanın yakınında görümcem gibi yemek yapan biri olsa en iradelisi bile kendini şaşırır eminim, her gidişte ayrı bir ziyafet akıllara zarar. Ben ilk kez biber dolması turşusu gördüm ve tattım, içi benim favori turşum lahana ile ve küçük domates, biber, havuç ile dolu. Diğer yemeklerin fotoğrafını çekmemişim bile nasıl gözüm dönmüşse... Bir püf noktası öğrendim yine hemen paylaşayım, denemediyseniz etli lahana sarması içine reyhan baharatı koyun, nefiss oluyormuş:)
Sivas'ta et gerçekten lezzetli, restoranlarda porsiyonlar daha fazla. Hastası olduğum bir yer var Mis Döner, yolunuz düşerse mutlaka dönerini yiyin bu kez kapalı olduğu için hayakırıklığına uğradım ve Lezzetçi'ye gittim, Bursa'dan gittim güya ama iskender kebap buradakinden  daha güzeldi.

Kongre binası, oradaki önemli yerlerden, içindeki atmosferi de görmelisiniz. Cumhuriyetin temelinin atıldığı bu bina önünden her geçişte tüylerimi diken diken yapıyor, hele bu günlerde insan daha bir garip oluyor...

Son olarak; şu dolap kokusundan kurtulma konusunda fikri olan varsa duacı olacağım...

19 yorum:

  1. kitanam yerim ya kocaman olmuş karnın,çok yakışmış:)dolap kokusu için bi kaç önerim olabilir çünkü aynı sorunu ben de yaşamıştım hatta benim ki daha beterdi çünkü dolabın içinde kurtlar parti veriyordu:( o zaman denediğim şeylerin hepsini yazacağım çünkü hangisi işe yaradı bilmiyorum ama o iğrenç kokudan kurtuldum.Karbonatla sildim,sodayla sildim,limonu ikiye bölüp her tarafını ovaladım kalan diğer yarısını da gece dolabın içinde bıraktım kokuyu çekiyor ayrıca bi bardağa süt koyup onu da içinde bıraktım çünkü sütte kokuyu çekiyor,ee bi de tabi bol bol havalandırdım:)umarım çabucak kurtulursun,öpüldün:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekimozacım :)
      dolap kokusunu başına gelmeyen bilmez gerçekten:( hala tam gideremedik, vanilyalı karbonatlı su ile sildik iki kez, vanilyaları tabaklara koyup beklettik, 3 gün havalandırdık, sonra da tekrar su ile sildik. Süt ve su koydum, ya psikolojik ya ben alıyorum hala..
      Teşekkürler önerilerin için...
      Öptüm:)

      Sil
  2. Kitanacım dolabına karbonat koy bolca küçük kaplara koyarak bir dene, normalde dolaptaki kokuları temizler, umarım işe yarar. Uzun ve yorucu yolculuk dışında gayet leziz ve keyifli bir tatil olmuş ne güzel, biber dolması turşu çok ilginç ilk defa görüyorum, bu bayram ben tatlı ve çikolatalarla birz kilo aldım ne yapıcam bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım, vanilya-karbonatlı su ile sildik, vanilya koydum kaplara. Tam geçmedi hala:(
      Yolculuk dışında yeme içme dediğin gibi keyifliydi, dolma turşusuna bende şaşırdım, yerken tüm turşuların tatlarından alıyorsun.
      Tatlı konusu ayrı tabi ben de kabak tatlısı ve aşurenin dibine vurdum, e bir de çikolatanın:)Olsun bayram dediğin yılda kaç kez geliyor ki:)

      Sil
  3. o dolap kokusunu bilirim çok geçmiş olsun diyorum tatil sonrası eve gelip öyle bir manzarayla karşılaşmak sinir bozucu olsa gerek sivasa hiç gitmedim ama seni bu kadar değiştirmesinden merak ettim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgecim çok sağol, berbat bişey o koku, bu kez eriyip altlara kadar gelmediği için şükrettim ama o manzara ile karşılaşmak oldukça asap bozucu!
      Bu aralar Antep'tesin, Sivas'a da yolun düşerse aynı keyfi alacağını düşünüyorum:)

      Sil
  4. bende hep senın gıbı dusunurum kuzum bır tasla ıkı kus ıkı kuzu artık neyse ama sonrasında bır tanesının yorgunlugunu bızzat teyze olarak yasayınca aman kalsın dedım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güya kulağa akıllıca geliyor bir taşla iki kuş ama aman yok almayayım dedim bu kuzuları görünce, çook zor iki minnak ikisi de viyak viyak:(

      Sil
  5. Senin için çok yorucu olmuş bu tatil.
    Yaşadığına benzer bir durum bende de oldu. Derya`nın yazdığına katılıyorum ama sende işe yaramamış.
    İskender`e şaşırdım. Ben burada Heykel`deki İskender`i seviyorum, başka İskender yemem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmadı desem yalan olur.
      Bu durum kimsenin başına gelmesin mümkünse,azaldı ama hiç bir şekilde bitmedi. Birlikte yaşamaya alışacağız anlaşılan.
      Heykel'deki iskender de güzel ama oradaki de güzeldi, belki de ben çok açtım bana öyle geldi:)Sen yine de şans ver:)

      Sil
  6. çok geçmiş olsun :)
    dolap kokusu konusunda pek tecrübeli değilim ama pis kokuya hiç dayanamam.
    bir keresinde çöp kutusunda birşeyler unutmuş evdekiler, tatilden döndüğümüzde çöp kutusunu görünce korkmuştum ve direk kaldırıp atmıştım toptan.. tabi dolap atılmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Merve, inşallah hiç yaşamazsın bu durumu.Dolabı atmayı düşünmedim değil ama sakinleşince vazgeçtim:)

      Sil
  7. evet karbonat koycaksın. çay bardaklarına koy ve alta buzluğa filan koy. alıyo kokuyu bikaç günde. benim de oldu bu yaz unuttum öle işte.

    bebişler çokoş.

    demek etçi oldun ya gide gele sivasa.
    sivası da et yemeklerini de görmedim hiç.
    gidersem tamam.
    bursada şu karşısında kestane şekerci olan eski salaş iskenderci türkiyedeki en iyisi ama.

    hımmm ben bir sebzeciyim. et aklıma gelmez pek nadiren işte bazen.
    ama et pişirmek kilo aldırıyor diyorsun.
    :)
    neşeli komik yazmışsın.

    yolculuk da bayık olmuş yani.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonat bir bana mı çare olmadı:(
      Sivas'a yolun düşer de görürsün inşallah, benim de hiç hayal ettiğim gibi değilmiş:) O iskenderci oricinıl olanı da ondan:)
      Ben de normalde sebzeciyimdir ama yemek lazım, oralara gidince hakkını veriyorum:)
      Yolculuk aynen öyle.

      Sil
  8. Dolap kokusu için bende Deep gibi karbonat koy dicem ama sen her şeyi denemişsin zaten. Umarım koku yok olmuştur artık.

    Benimde ikiz yeğenlerim var, ya çok zor bakması bu sene okula başladılar Allahım öyle yaramazlarki :) biber dolması turşusunu bede ilk kez duydum ama nefis görünüyor afiyetler olsun hepinize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım geçmedi, geçmiyorrrr:(((
      İkizler zor ama çoook tatlılar.Büyüdüklerinde nasıl olacaklar merak ediyorum:)
      Gel birlikte olsun:)

      Sil
  9. ben bu blogu keşfedip okuyana kadar artık kokudan kurtulmuşsundur-umarım :)
    yemekler sahane görünüyor.Ben zaten türk yemeklerinin delisiyim dünyanın en iyi mutfaklarından biridir <3

    hepsisatista.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Merhaba buzdolabı sorunu bize de oldu. Ben de yaptıklarımızı anlatmıştım. Bizimkinin kokusu çok uzun sürmedi ama biz çok iyi temizlemiştik. Mesela kapışalım lastiğin çıktığını biliyormuydunuz? Surda anlatmıştım ayrıntıları http://zorakievhanimi.blogspot.com/2010/07/tatil-ve-kokusmus-buzdolabmz.html?m=1

    YanıtlaSil
  11. Baya geçmiş üzerinden ama o koku gitmiyor ya :( Gerçekten bir şey ölmüş gibi kokuyordu. Benim yurttaki mini buzdolabım olmuştu, karbonat falan dediklerinizin hepsini yaptık yok olmadı.

    En son dışarı çıkıp güneşte kuruttuktan sonra azaldı koku ya da biz alıştık:)
    Buzdolabı tamirinde çalışan bir akraba öyle yapmamızı tavsiye etmişti, ama sanırım mini buzdolaplarında işe yarıyormuş, büyüklerde o bile fayda etmiyor demişti.

    Bu arada benim de eşimin ailesi Sivaslı ve Bursa'da yaşıyorlar:)
    Bursa'da yediğim iskenderlerin hiçbirine aman aman bayılmadım bugüne kadar, en iyisi söyleyeyim de beni Sivas'a götürsünler bir gün:)

    YanıtlaSil