29 Ağustos 2012 Çarşamba

Matruşka

Bayram tatilini aradaki günlerle birleştirince yarısını yapabildiğim tatilin acısını çıkarırcasına dinlendim.Bu kez bayram bizim için her zamanki aile ziyaretlerinin yanında mini bir deniz tatili daha yapma ve artık emekli olma arefesinde olan annemin nimetlerinden daha fazla faydalanma fırsatıydı.


Çay saati atıştırmalıkları, annemin abartı malzemos ev pizzası, kuzenimin tarifi üzerine denediğimiz önce süt sonra una bulayıp kızarttığımız patatesler, mantılar vs. derken karbonhidrat dolu bir dizi gün daha geride kaldı. Bayram dönüşü Burhaniye'den babaanne ziyaretinden gelirken uğradığımız Yugoslav göçmeni Sebile teyzemizin kurutulmuş domatesler ve yağ biberi ile yaptığı yediğim en güzel kahvaltı salçalarından da nasiplendik. Bu bahçe domatesleri de yeni sezon salçaları için kuruma aşamasındalar...


Bayramlar en çok çocuklar ve yaşlılar için özel bence. Babaannecim de her bayram olduğu gibi bizi bekledi...Eski terzilerden olan "hanım" babaannem dantel modasını da yakalamış ya kendimi bir paspal buldum bir paspal buldum anlatamam.



Bahçeli evde yaşamak gibisi yok, halalarımın ikisi de bu açıdan çok şanslı, büyük halamın bahçesindeki bu ağacı söküp yanımda getiresim geldi. Evin her cephesinde birşey ekili, biz de hem bu bahçede hem de uğradığımız her kapıda çıkınımızı doldurduk. Bu elmalar en güzelleri...


İnsan yaşadığı yeri pek bilemez ya, şöyle yani mesela ben 3 yıldan fazladır Bursa'dayım daha Uludağ'a çıkmadım, millet nerelerden gelip tadını çıkartıyor. Ben yıllarca Çanakkale'de yaşadım, yıllar sonra Bursa'ya geldiğimde Çanakkale domatesinin meşhur olduğunu öğrendim. E orada kimse Çanakkale domatesi diye satmıyordu ki... Sarı domates olduğunu da bu yaz öğrendim, annemlerin komşu bahçesinden, tadı aynı pembe domates gibi.


Şansımıza bu mevsimde yaprak kımıldamadı Çanakkale'de. Boğaz kenarında tatlı serinlik eşliğinde yürüyüş ve manzara çok keyifliydi. Son akşam gün abidelerin ardından batarken, hiç dönesim gelmedi buraya...

Eve döndüğümüzde de her tatil sonrası olduğu gibi bizi şaşırtmayan elektirik kesilmesi ve buzdolabındakilerin erimesi olayı ile karşılaştık. Geçen gidişimizde ürünleri hayırsever arkadaşlarımızın dolabına transfer etmiştik, bu kez de dondurucudaki herşeyi kapların içine koyup önlem alarak gittiğimizden eriyenleri silme ve temizleme derdi daha kısa sürdü ancak o koku yok mu dolabı attıracak bana bir gün...

Bundan yaklaşık 3 ay önceydi, bir sabah öğrendim ki ben matruşka olmuşum...İçimde bir kalp daha attığını  idrak edince kendimi öyle hissettim...Hep merak ederdim insan bebeği olacağını öğrendiğinde dalga geçtiğim  filmlerdeki o kadınlar gibi eli ikide bir karnında aynalara bakıp hülyalara mı dalar diye:) Öyle olmuyormuş:) Şimdilik garip, tarifi olmayan bir his... Duygularımın zenginleşmesini ve onu hissetmeyi bekliyorum usul usul.

Bu yazki tatilimi hatırlamak istememe nedeni buydu, herşey güzeldi ama benim kafam da güzeldi, midem de güzeldi, aramızdaki üçüncü kişiye henüz alışamamıştım. Şükür ki duyduğum çoğu kimseye göre iyi geçirdim ilk dönemlerimi, yavaştan uyku hallenmelerim, kafamı bulduğum yere gömmelerim de geçiyor ama hala mutfak amirliğini tam olarak eşimden alamadım, hala bazı yiyeceklerle -başta çikolata, kavun ve patlıcanla- ateşkes imzalamadım. Bayram tatili de benim yeniden kendimi toplamam için ballı lokma oldu. Şu sıralar "Tatlı mı? Ekşi mi?" ye kafa yoruluyor, ben eminim ne olduğundan ama tahminler sıralanıyor bir bir. Allah istediğinde herkese nasip etsin, bebek bekleyenlere de sağlıkla bebeğine kavuşmasını nasip etsin.

Benim içim değişti malum dışım da yakın zamanda değişecek gibi:)

Herkesin Zafer Bayramı kutlu olsun...

24 yorum:

  1. Hayırlı olsun,sağlıkla dünyaya gelsin inşallah.Domateslerin kokusu burnuma kadar geldi.Ben de onca yıl Bursa'da yaşadım,hergün önünden geçtiğim Ülkü Pastanesi'nin meşhur profiterolü varmış, daha yeni öğrendim.Oluyor bazen :)Babaanne hem şık hem de çok zarif bir duruşu var.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Domatesler bahçeden olunca miss gibi kokuyor gerçekten. Ülkü'nün profiterolünü ben de yemedim:) Babaannem pek bilir giymeyi takıştırmayı:)
      Sevgiler.

      Sil
  2. Aman yarabbim meğer evrenin gönderdiği mesajlar gerçekmiş.Canım benim hayırlı uğurlu olsun,sağlıkla katılsın yanına inş çokk çokk sevindim tebrik ediyorum seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ya çok teşekkür ederim, ne kadar içten bir sevinmedir aldım buradan enerjiyi sağolasın:))

      Sil
  3. hihi her yönden iyiymiş bayramın.
    :)
    ne güzel anlatmışsın.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Evet öyleydi Deep.
    Teşekkür:)

    YanıtlaSil
  5. kitana'cım en güzel haberi en sona saklamışsın:)) hayırlısı olsun. sorunsuzca bebeğini kucağına aldığın günleri de görürüz umarım. ben bile heyecanlandım:)) tatilin dolu dolu geçmiş, herkesi görmüşsün ne mutlu sana. babaannenin şıklığı da gözümden kaçmadı:) allah sağlıklı, uzun ömürler versin.
    öptüm seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asortikçim güzel şeyleri sona saklamayı severim:)Teşekkür ederim, inşallah.
      Asıl tatil bu tatildi benim için, gerçekten güzeldi. Babaanne öyle, bizdeki süs püs merakını oradan geldiğini düşünüyoruz:)
      Ben de seni öptümmm!

      Sil
  6. o ilk fotodaki kurutulmuş domateslere takıldım kaldım, çok severim ve şahane görünüyorlar ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İremcim ben de severim kurutulmuş domates, hele ondan yapılan salça başka güzel oluyormuş, senin de seveceğini düşündüm.

      Sil
  7. Heyyyyyoooooo!!!!!
    Neden bloguna daha önce bakmadim ki????
    Bu süper haberi islatmak lazim:)
    Simdi sana herkes bir sey anlatir. Erkeklerin askerlik anilari, kadinlarin hamilelik ve dogum hikayeleri hic bitmez:))
    Doktorun disinda, kendini dinle. Stres yapma, sen ne kadar rahatsan hamilelik ve dogum da o kadar rahat gecer. (istisnalar haric) Ilk dogumuma taksici ve ben seklinde gittim. Bu böyle devam etti, ben ve cocuklar hep rahattik. Hala öyleyiz, panik yok! Iki dogumumda da 6 aylik hamile olarak uluslararasi tasindim üstüne:) Yalniz ve kimsesiz, ühhhh ühhhh....
    Neyse bak demistim, askerlik anisi gibi geldi benim de hikayeler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semicim seni bekledik işte ıslatmak için:)
      Eskiden çok dinlerdim ve korkardım doğum anılarından ama anladım ki -geç de olsa- herkesin kendine özel oluyormuş hatta her doğum bile farklı oluyormuş.Ondan dolayı bir rahatlık var şimdilik kendiliğinden gelen -neden bilmiyorum- inşallah böyle gider.
      Sakin bir insan olmuşum öyle diyorlar haydi hayırlısı bakalım:)
      Yine de tecrübeler başımın tacıdır, öğrenecek kaç kamyon şey var:)
      Dinlerim ben yeter ki anlatın:)
      Öperim!

      Sil
  8. kita :) matruska bıle yalancı :) süşün artık gerıanı

    YanıtlaSil
  9. ay senın blogunu severım taze anneee :)) hersey nasıl guzel oyle borekler elmalar agzınızın tadı bozulmasın hıc... bırde gobıs catlagı ıcın 5. aydan ıtıbaren sabah ve aksm mustela kullandım 2 tup yettı bana kocaman zaten 200ml sanırım :)) ustelık ben kocamannnn oldum fakat bır mınık catlagım olmadı keza aılede yanı annende varsa catlak olur ne kullanırsan fark etmez demıstı dr um :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlısın kokoşşş kelebekkk:)
      Bakalım benim ebatlar nasıl olacak, şimdilik başka bir çatlak önleyici ile başladım, musteladan çoğu kişi memnun, önerin ve inceliğin için teşekkür ederim.

      Sil
  10. bu yemekler çok acımasızca ama:( size gelsem evlatlık olarak alır mı acaba annenler beni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo Ekimozam sen gel ben de alırım seni annem de alır:)

      Sil
  11. Kitanacım tebrik ederim çok sevindim. Bugün aldığım ikinci bebiş haberi harika.
    Sağlık ve sıhhatle kolaylıkla kucağına alasın inşallah. Tekrar tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Deryacım, ben de bu hafta iki tane aldım:) Hepimiz için teşekkür ederim, inşallah:)

      Sil
  12. selaaam bursadan:)nezih farklı bir blogmuş burası .bebeğin sağlıkla gelsin inşallah.matruşka olmak zor ama çok keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam :) Hoşgeldin, teşekkür ederim beğenmene sevindim.
      Matruşka olmak başta zorlamadı değil, bakalım sonu nasıl gelecek:)

      Sil
  13. Harika Görünüyor Ellerinize Sağlık

    YanıtlaSil
  14. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I
    could get a captcha plugin for my comment
    form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
    Thanks a lot!

    my blog post Psn Code Generator

    YanıtlaSil
  15. Vuhuuu, bunu okumamıştım :) matruşka ha, ne tatlı :)

    YanıtlaSil