6 Nisan 2012 Cuma

Genç Kız Sığınma Evi Derneği

En sevilesi gün cumadan herkese merhaba.
Bu gün sevgili Ponti sayesinde haberdar olduğum bir dernekten bahsetmek istedim, Genç Kız Sığınma Evi Derneği.




Sayıları hala yetersiz kadın sığınma evleri bir yana dursun, bu dernek ülkemizdeki başka bir büyük açığı kapatmak için kolları sıvamış. Nasıl mı?

Derneğin web sitesinde şöyle diyor:

Ülkemizde, yetiştirme yurtlarında kalan, bakım ve himayesi sağlanan genç kızlarımız,
orta öğrenim süresince 20, yüksek öğrenimde ise 25 yaşına kadar, himaye altında tutulmaktadır. Bu yaş sınırını geçen kızlarımızın yurtlarla ilişkisi, yasalar gereği kesilmektedir.
Hiçbir yaşam güvencesi olmayan genç kızlar, acımasız yaşam koşulları ile bir başlarına yaşam mücadelesi vermektedirler. Belki; gidecek ne bir evi, ne de geçimini sağlayacak bir işi olmadan.
Oysa; genç kızlarımızın birey olarak, ihtiyaç duydukları donanımla, yaşamlarını sürdürebilecek kadar yetkinleştirilmesi, meslek edindirilmesi, eğitimleri devam edenlerin eğitimlerinin tamamlanıp, tek başlarına, kimseye muhtaç olmadan, yaşamda ayakta kalabilecek donanıma sahip olana kadar himayeleri gerekmektedir.

Ayrıca sadece yetiştirme yurdundan ayrılanlar değil; töre ve namus cinayeti tehdidi altında olan, aile içinde cinsel istismara uğrayan ve şiddet gören genç kızların da himaye edilerek, meslek edindirip, kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilecek yetkinliğe kavuşturulmaları çok önemlidir.
Toplum vicdanını zedeleyebilecek hiçbir duruma ve spekülasyona izin verilmeden, sağlıklı bireyler olarak yaşama hazırlanmaları ve bunun için her türlü alt yapının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
İş edindirilip, kendi başlarına yaşama başlayan genç kızlarımızın, artık tek başlarına, yaşamlarını sürdürebilecek kadar yetkinleştiğinden emin olunana kadar, gözetilmeleri ve kollanmaları ve asla istismar edilmelerine izin verilmemelidir.
Bu ivedi ihtiyacın görmezden gelinemeyeceğinin bilincinde olarak, yurt dışı ve yurt içindeki kadın kuruluşlarının da desteği ile, Genç Kız Sığınma Evi Derneği'ni 2006 yılında kurduk. Meslek kursları, eğitim bursları, psikolojik destek, sağlık tetkikleri, gerekiyorsa hukuksal sorunlarda uzman desteği ile ilgili çalışmalarımıza başladık.
Hedefimiz hayata talihsiz başlayan genç kızlarımızı kazanmak.
Yetiştirme yurdunda kalma süresi biten, ailesi tarafından şiddete ve cinsel istismara maruz bırakılan, töreler nedeniyle tehdit altında yaşayan ve zor durumda kalan 18-25 yaş arasındaki genç kızları sahiplenme, barındırma, eğitimine devam edenlerin eğitimlerini tamamlamasını sağlama, meslek edindirme ve toplumda birey olarak yaşamlarını kurabilmeleri için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır.

Bu derneğe;
*Derneğe üye olarak,
*Ayni yardımda bulunarak,
*Kızların eğitim masrafları için burs sağlayarak ya da
*Kullandığınız sosyal medya alanlarında bahsederek destek verebilirsiniz.

Nakdi yardımlar için hesap numaralarına buradan ulaşabilirsiniz.
Derneğin http://www.genckizsiginmaevi.org/ adlı resmi sitesini inceleyip detaylara gözatabilirsiniz.

Duyarlı herkesi yardıma çağırıyorum, isteyen bu yazıyı olduğu gibi kopyalayıp yayınlayabilir.

5 yorum:

  1. gerçekten bu organizasyona çok fazla ihtiyaç vardı. Dilerim ihtiyacı olan tüm genç kızlarıma ulaşabilirler... Ben de blogumda duyurmak isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kızlar için sağlanan bu hizmetin yanında erkekler için de çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum. Duyuruyu paylaşmanıza sevindim.Teşekkürler.

      Sil
  2. Büyük ihtiyaç, dilerim çoğalır.

    YanıtlaSil
  3. Bende ilk kez burda duydum.. faydalı ve geliştirilmesi gereken bir oluşum..

    YanıtlaSil