19 Şubat 2012 Pazar

Oradan Buradan Şuradan

Hafta sonu güzel şey, hele ki güneş açmışsa...
İnsan evden çıkmasa bile parlak mavi gökyüzünün enerjisini alabiliyor. 
Kış çocuğu olmama rağmen  her koşulda üşüyebildiğim, elim ayağım hiç ısınmadığı için kışları sevmem.Şu Mart da geçse, bahar gelse artık, atsak üzerimizden kalın paltolarımızı, lahana gibi dombili dombili dolaşmaktan kurtulsak. Rengarengarengarenk olsak...
Bu hafta sonu damaktadımızı renklendirmekle yetindik...
Sabah kahvaltısı için Smilena'nın anne ekmekçiklerinden yaptım yine, hem güzel bir kahvaltılık hem de bayat ekmekler ziyan olmamış oluyor. Yumurtalı ekmek çok severim, bu versiyonu daha etobur olanlara hitap ediyor. Bence deneyin, tarifi burada.


Dr. Oetker ile cheesecake yaptık.Sonunda kavuştuk birbirimize. Çok güzel oldu, kocacık yaparken sabırsızlandığı için bisküvilerin içine süt koymayı unutmuşum, altı biraz sert oldu. 2 paket burçak bisküvi ile taban yapıp üstüne vişneli jel döktüm.Dayanamayıp aynı akşam tırtıkladık ucundan, ertesi gün tabii ki daha güzel oldu.

Biz küçükken annem, hem benim hastalığım hem de kendisinin sağlıkçı olmasının etkisiyle bizi hazır yiyeceklere alıştırmadı hiç. Canım annem.Ben de eğer anne olursam onun gibi olmayı çok istiyorum. O zamanlar her köşe başı fastfood zincirleri ile kuşatılmamıştı, Mc Donalds'ı reklamlarda görüp heveslendiğimizde  annem ev hamburgeri yapardı hemen. Bazen alışverişe gittiğimizde hazır çorba isterdik, o zaman müsaadeyi değerlendirip kremalı mantar çorbası alırdık. Nedense o kremalı mantar çorbasının tadı ayrıdır bende. Yıllar sonra ona çok benzer bir tat yakaladım.Madem boğazlar meselesinden gidiyoruz, bir de yaptığım mantar çorbasının tarifini vereyim o zaman. 


Fotoğraf kötü olsa da tadı çok güzel.
100 gr ince doğranmış mantarı 2 çorba kaş tereyağda 1-2dk kavurun, üzerine 3 çorba kaş. un ekleyip biraz daha kavurduktan sonra 1 su bardağı sütü yavaş yavaş ekleyin, unun topaklanmaması için karıştırın. Sütü de ekleyince 4 su bardağı su/et suyu/tavuk suyunu ekleyin. Su sıcak/soğuk olabilir. Tuz ve karabiber ekleyip kısık ateşte 15dk. pişirin.
Çorba ertesi gün daha lezzetli oluyor.

Evde çiçek besleyip büyütenlere çok imreniyorum çünkü kaktüs dışında hiçbir çiçeğe bakamıyorum.Eskiden anneannemin mum çiçeği dediği bir çiçeği vardı. Akşam olunca rayihası dolardı eve, bal gibi bir sıvı olurdu çiçeğinde, anneannem kızdığı için gizli gizli yerdim o tatlı şeyi. Misafir odasındaki kat kat çiçekliğinde değişik yapraklı bitkileri, renk renk menekşeleri vardı, tek tek uğraşırdı onlarla. 


Yaklaşık 6 aydır bakabildiğim bir çiçek var, Paşa Kılıcı diye bilinen Sansevieria, onu da "1 yıl soldurmadan bakabilirsen ev sahibi olursun" inancına mütakip bir arkadaşımdan almıştım, bir saksı da babaanemden getirmiştim 1 yıllık sürede belki etkili olur diye:)  Ameliyat sonrası raporlu olduğum dönemde Gülben Ergen'in programında bir bitkici amcadan (ünvanını bilmiyorum gerçekten) bu çiçeğin her koşulda yaşayabilen, inatçı  bir çiçek olduğunu öğrendiğimde tüm havam söndü. Meğer olay bende değilmiş.
İsviçreli bilim insanlarını kıskanan birtakım Amerikalı bilim insanları, çalışmış didinmiş ve bu çiçeğin geceleri de fotosentez yapabildiğini bulmuş.O nedenle gün içinde maruz kaldığımız onca zararlı zımbırtıdan sonra geceleri kaliteli uyku uyuyabilmemiz, temiz hava soluyabilmemiz için bu çiçeği yatak odamızda bulundurmamızı tavsiye ediyorlar. Saksılardan birini aldım yatağımın başucuna. 
Bu bilgiyi de paylaştıktan sonra pazartesi sendromsuz bir hafta diliyorum....

4 yorum:

  1. Ay ne güzel bir post olmuş.herşey nefis görünüyor.ekmekçikler,cheesecake( dediğim gibiymiş dimi lezzeti )çorba. bende çiçek bakamıyorum.bak bu iyi fikirmiş.çaktırmadan biz bakıyormuşuz gibi yaparız.o bilim adamları da çok bilmiş....
    sendromsuz güzel bir hafta olsun inşallah canım. sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Smilenacım, ekmekçikler senden zaten :)cheesecake aynen dediğin gibi nefisss! Kelepçeli kalıp olmadığından neyin içine yapsam sorunu yaşadım kısa bir an.
      Çiçek konusu da moral bozukluğu:) meğer kendi çabalarıyla yaşayabiliyormuş çiçekçceğiz.
      Sana da güzel bir hafta diliyorum, sevgilerimle...

      Sil
  2. ohhh miss gibi ne güzel geçmiş Pazar gününüz :) bu cheesecake i ben de denemek istiyorum,geçenlerde bir arkadaşım daha söyledi,çok başarılıymış :)
    ellerine sağlık,aşa kılıcın hiç solmasın bir de dilediğin gibi bir evin olsun inşallah :)
    sevgiler,
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fidoland, kesinlikle denemelisin,leziz bir şey bu tatlı.
      Paşa kılıcım da solmasın diye gözünün içine bakıyorum, güzel dileklerin için teşekkür ederim:) Yine beklerim:)

      Sil